Centar

Trg bana Josipa Jelačića

Kada govorimo o Zagrebu, prvo na što pomislimo jest centar grada podijeljen na Gornji i Donji grad sa mnoštvom malih ulica, kafića punih ljudi, kazališta, muzeja, galerija, kina i brojnih parkova. Gornji je grad najstariji dio grada, ustvari, nekada je i sam bio srednjovjekovni gradić. Ranije zvan Gradec, u 19. se stoljeću ujedinio sa Kaptolom u grad kakvog danas poznajemo – Zagreb.

Danas je Gornji grad primarno pješačka zona gdje možete satima šetati otkrivajući dugu povijest i znamenitosti koje nam je ona ostavila, poput Katarininog trga, Parka Grič sa Kulom Lotrščak i Strossmayerovog šetališta. Gornjogradske zgrade i palače spadaju pod kulturne baštinu i pod zaštitom su, što znači da moraju zadržati izvorni izgled eksterijera, no neke imaju kompletno i moderno renovirane interijere, pritom zadržavajući stare i orginalne arhitektonske karakteristike. Zbog toga je Gornji grad vrlo popularno područje među strancima koji se sele u Zagreb i traže dom u kojem mogu osjetiti povijest starog grada.

Donji grad je središnji dio današnjeg Zagreba i mjesto gdje se odvija većina gradskog života, kao i mjesto na kojem možete naći najveću ponudu nekretnina, predvođenu reprezentativnim palačama obavijenim žutim fasadama koje neprestano podsjećaju na doba Austro-Ugarske monarhije. Taj divni spoj starog i novog, modernog i klasičnog daje poseban šarm ovome dijelu grada gdje ćete uvijek biti u središtu svih zbivanja.

Umjetnost i kultura

Centar grada uživa bogat kulturni život zahvaljujući brojnim kazalištima, galerijama, muzejima, filmskim i glazbenih festivalima. Hrvatsko narodno kazalište dom je nacionalnog baleta, opere i drame. Možete pogledati mjuzikl u kazalištu Komedija, suvremenu produkciju u ZKM-u, pogledati vrsni dokumantarac u Kinu Europa ili vidjeti tajanstvenu mumiju čuvanu u Arheološkom muzeju – bilo bi nemoguće nabrojati sva mjesta kulturnih zbivanja. Gornji grad je dom Banskih dvora – sjedišta Vlade Republike Hrvatske, crkve Svetog Marka, tržnice Dolac, Muzeja prekinutih veza, Kamenitih vrata i Katedrale. Glavni gradski trg sa statuom bana Jelačića i „stare ure“ svačije je omiljeno mjesto okupljališta u gradu.

REKREACIJA I SLOBODNO VRIJEME

Upravo u centru grada, ulice i trgovi bivaju ispresijecani zelenim parkovima i vrtovima. Jedan od najpoznatijih i možda najljepših, svakako je park Zrinjevac, poznat po svojim drvoredima. On je ujedno i početna točka Lenucijeve potkove, urbanističke cjeline U-oblika koja se sastoji od niza gradskih trgova i parkova u donjem gradu Zagreba. Počevši od sjeveroistoka i idući u smjeru kazaljke na satu potkovu čine Zrinjevac, Trg Josipa Jurja Strossmayera koji je dom Hrvatske akademije znanosti I umjetnosti HAZU, Trg kralja Tomislava, gdje se nalazi zagrebački Glavni kolodvor, Trg dr. Ante Starčevića na kojemu je smješten prekrasan hotel Esplanade, Adrenalinski park, Botanički vrt, Trg Marka Marulića koji je dom Hrvatskom državnom arhivu, Mažuranićev Trg i Trg Republike Hrvatske – dom mnogih istaknutih institucija kao što su Hrvatsko narodno kazalište, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Muzej za umjetnost i obrt, Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Akademija dramske umjetnosti i Muzička akademija Zagreb.

Iza bedema Katedrale smjestio se park Ribnjak, park gdje su prema predaji svečenici pecali ribe za objed petkom. Možete lagano šetati brojnim ulicama, učlaniti se u koju od brojnih teretana, fitness i plesnih studija ili jednostavno se opustiti u nekom od spa centara.

ŽIVOTNI STIL I GASTRONOMIJA

Čim se na nebu pojavi prva zraka proljetnog sunca, ulice postanu šetališta, mjesta gdje ćete popiti kavu, odmoriti ili imati poslovni sastanak. Donji je grad prepun malih i ugodnih kafića gdje ćete se s lakoćom prepustiti zavodljivom ritualu ispijanja kave kako to Zagrepčani rade, pogotovo u kafićima koji okružuju Trg bana Jelačića, Trg Petra Preradovića popularno zvanog Cvjetni trg, Tkalčićevu ulicu ili Britanski trg. Gastronomska ponuda u gradu je vrlo raznolika i svatko će se lako pronaći u bogatoj ponudi brojnih restorana u centru. Teslina ulica slovi kao jedna od najpopularnijih lokacija za hrvatsku i talijansku kuhinju dok se Tkalčićevoj ulici može pronaći najveći broj internacionalnih restorana. Dolac, zvan i trbuh Zagreba, glavna je tržnica obavijena crvenim suncobranima gdje ćete pronaći mnoštvo boja, okusa i mirisa, ali i malih zalogajnica koje nude brzu domaću hranu poput neizbježnog bureka ili čevapa s Dolca. Kako se polako spušta noć nad gradom, brojni kafići postaju mali klubovi sa glazbom najrazličitijih žanrova i povremenim live nastupima.