Tuškanac

TUŠKANAC & GORNJE PREKRIŽJE

Tuškanac je elitno rezidencijalno naselje na koje se u gornjem dijelu, poslije Cmroka, nadovezuje ulica Gornje Prekrižje. Nekoć gusta, danas prorijeđena šuma pružala se kao sljemenski ogranak s Medvednice ravno do srca grada, u dio nazvan po doseljenicima iz Toskane – Tuškanac. Još od davnih dana hvaljen kao elitni predio s rijetko razasutim ljetnikovcima okruženim voćnjacima, vinogradima i šumom, nakon Drugog svjetskog rata formirao se u kvart kakvog poznajemo danas, kvart koji u svojoj ekskluzivnosti nema premca. Ovdje se nalaze najskuplje i najljepše vile. Idući na sjever, dolazimo do njegovog produžetka – Gornjeg Prekrižja. To naselje između Šestina, Pantovčaka i Cmroka, ne zaostaje sa cijenama i elitnim nekretninama koje ga krase.

UMJETNOST I KULTURA

Kad je o kulturi riječ, brojni se sadržaji nude u Kinu Tuškanac – izgrađeno u 19. stoljeću kao streljana, danas mjesto koje objedinjuje prikazivačku, predavačku, radioničku, distribucijsku i izložbenu djelatnost povezanu sa filmskom kulturom. Posjetite Lovački muzej, Hrvatski muzej arhitekture ili Memorijalni prostor Bele i Miroslava Krleže. Za ljetnih mjeseci raznovrsni se performativni projekti mogu vidjeti na Ljetnoj pozornici Tuškanac pod krošnjama stabala šume na Dubravkinom putu. Filmski program sastoji se od suradnje s nekolicinom filmskih festivala, a gledalište sačinjeno od klupa može primiti oko 500 posjetitelja. Hodajući po toj divnoj park-šumi, naići ćete na skulpture naših velikana Miroslava Krleže i Vladimira Nazora, ali i na skulpturu zvijezde nijemog filma – Charlija Chaplina. Iznad urbane vreve Britanskog trga, na samom jugu Tuškanca nalazi se malena oaza mira i opuštanja. To je Rokov perivoj, čije je srce kapela svetog Roka koju su 1655. godine podigli građani Gradeca kao zavjetnu kapelu protiv kuge. Tu se nalazi i Centar za likovni odgoj grada Zagreba koji djeluje u kući akademskog slikara Joze Kljakovića, a nudi tečajeve crtanja, slikanja, kiparstva i keramike te vodi brigu i o slikarevoj ostavštini. Najpoznatiji objekt na Gornjem Prekrižju dakako je Vila Weiss, nažalost izgorjela u požaru pa je danas je na tom mjestu sagrađen reprezentativni objekt u sklopu Predsjedničkih dvora.

REKREACIJA I SLOBODNO VRIJEME

Ponekad, sve što je potrebno za opuštanje jest provesti neko vrijeme u zelenilu. Samo petnaestak minuta hoda od središnjeg trga, nad Dežmanovim prolazom, ulazite u šumsko carstvo Tuškanca, od mnogih zvano „pluća grada“ – tu su park sa dječjim igralištem, glazbeni paviljon, već spomenuto ljetno kino na otvorenom i pješačka staza Dubravkin put duga 2 km iz koje se granaju puteljci na tuškanačke brežuljke. U neposrednoj blizini i sa vlastitim šarmom, nalazi se Rokov perivoj, malo parkovno područje sa kapelicom i dječjim igralištem. Hodajući Tuškancem prema Gornjem Prekrižju, stići ćete do popularnog izletišta i sanjkališta – Cmroka.

ŽIVOTNI STIL I GASTRONOMIJA

Na Tuškancu su se pored brojih stranih diplomatskih predstavništava smjestili Ministarstvo državne imovine, nastavnički odsjek Akademije likovnih umjetnosti, Osnovna škola Jabukovac, te Centar za odgoj i obrazovanje Prekrižje. Na samom ulazu u Tuškanac stoji kultni „Saloon“ – mjesto zabave, druženja, upoznavanja i plesa još od sedamdesetih godina, koje danas tek povremeno otvara svoja vrata. Oni skloniji rock sceni zasigurno će biti zadovoljni repertoarom kluba „Jabuka“, koji osim klupskog programa nudi i povremene koncerte domaćih i stranih glazbenika. Stara gostionica u kojoj su se nekada okupljali planinari prije uspona na Medvednicu danas je poznata kao restoran i wine bar Dubravkin put, modernog interijera s predivnim pogledom na šumu. Do Kina Tuškanac nalazi se Papa’s bar gdje možete pojesti ukusne hamburgere u američkom stilu. Dodatan plus ovom kvartu daju blizna javne garaže i ugodnih kafića u Dežmanovom prolazu, kao što su Velvet i Dežman bar.