Trnje

Trnje je gradska četvrt šireg središta grada smještena u ravničarskom dijelu sjeverne obale rijeke Save. Ovo nizinsko područje, sada gotovo potpuno urbanizirano, mnogo je puta u prošlosti bilo poplavljeno sve do izgradnje nasipa uz rijeku pa su naselja koja ga sačinjavaju izgrađena relativno kasno, u drugoj polovici prošlog stoljeća. Kvart je postao dio grada uglavnom u svrhu stambenog zbrinjavanja radnika potrebnih za širenje industrijskog sektora u Zagrebu, a kuće su se gradile brzo, nasumično, bez ikakvog planiranja. Danas je to upravo ono što ovaj dio grada čini jedinstvenim i inspirativnim. Svaka kuća je različite veličine, različitog stila i u različitoj fazi obnove. Odnedavno se grade nove i moderne zgrade. Južno od Donjeg grada preko željezničke pruge, istočno od Trešnjevke i zapadno od Peščenice, nekoliko je četvrti pronašlo svoje jedinstveno mjesto: Cvjetno naselje, Kruge, Martinovka, Savica, Vrbik, Zavrtnica i Sigečica.

UMJETNOST I KULTURA

Trnje je dom nekolicini važnih nacionalnih i obrazovnih ustanova među kojima je najpoznatija Koncertna dvorana Lisinski, nazvana po skladatelju prve hrvatske opere. Ovaj iznimno estetski i akustički dizajniran glazbeni hram nudi impresivan broj svjetskih koncerata i nastupa vrhunskih svjetskih solista i ansambala, najvećih imena pop-a i jazz-a, ali i organizira filmske premijere, izložbe i često je domaćin međunarodnih kongresa i sastanaka. HRT (Hrvatska radio televizija) u ulici Prisavlje i obližnja Nacionalna i sveučilišna knjižnica u kojoj se nalazi oko 3 milijuna artikala također su ovdje pronašle svoj dom. U Vukovarskoj ulici možete posjetiti Hrvatski željeznički muzej i vidjeti željeznička vozila, strojeve, uređaje, arhivske materijale i ostalo povezano s počecima i razvojem željezničkog sustava u Hrvatskoj. U samom središtu Trnja, južno od Koncertne dvorane, otkrit ćete čarobnu vodenu atrakciju – fontane – plešući svoj kazališni komad u raznim bojama i vješto prateći ritam.

REKREACIJA I SLOBODNO VRIJEME

Prepun malih parkova i zelenih površina između zgrada, Trnje nudi duge šetnje u miru i tišini. U blizini Glavnog autobusnog kolodvora nalazi se Društvo za sportsku rekreaciju Trnje, otvoreno i dostupno svim dobnim skupinama s kontinuiranim i razvojnim, zdravstveno i socijalno opravdanim i učinkovitim programima za svakog pojedinca. Nedavno su otvorene mnoge teretane, a najpopularnije se nalaze u centru Green Gold, Poslovnom centru Strojarska i na području Kruga. Boćarski dom Zrinjevac nudi četiri staze za kuglanje, dvorane za košarku, nogomet, badminton i odbojku, održavanja koncerata, sajmova ili TV emisija te je domaćin mnogim događajima od posebne važnosti za zagrebačko i hrvatsko gospodarstvo kao što su sajmovi cvjeća (FLORAART) i vina (hrvatska vina).

ŽIVOTNI STIL I GASTRONOMIJA

Neki bi rekli da je Trnje mjesto gdje je vrijeme stalo, mjesto gdje dobro poznate “Rakete” podsjećaju na dane kada je socijalizam živio svoje zlatno doba. Ovdje ćete vidjeti kuće koje se doslovce raspadaju, kao i renovirane vile besprijekornih vrtova, sve ponosno stojeći jedna do druge. Neke od najznačajnijih zagrebačkih ulica prolaze kroz Trnje – Slavonska avenija, Vukovarska ulica i Avenija Marina Držića. U kvartu se nalazi velik broj visokih učilišta – Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), Filozofski fakultet, Učiteljski fakultet i Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB). Tijekom proteklih godina Sigečica sa svojim dijelom Radničke ceste postala je jedna od najznačajnijih i najbrže rastućih poslovnih četvrti u Zagrebu. Trnje je mjesto gdje možete otkriti mnogo ukusnih mjesta za jelo, kao što je TPK za najbolji grill; Pri Zvoncu – gotovo ruralna idila okružena zelenilom; istarski restoran Laganini; Lobby – ugostiteljska palača smještena u predvorju poslovnog tornja; bosanski restoran Mostovi, Rougemarin s ukusnim hamburgerima; kineski restorani uz Radničku cestu. Mogućnosti su brojne. Za kasno piće ili noćni izlazak posjetite Kset, Urnebes, Leggiero, Katran & Depo ili legendarnu Močvaru.