Trešnjevka

Jedan od najvećih i najgušće naseljenih kvartova u Zagrebu zove se Trešnjevka. Zbog svoje veličine, administrativno se dijeli na dva dijela: sjever i jug. U prošlosti je Trešnjevka ocrtavala rub grada, a danas je mjesto brojih promjena. Do 70-tih godina prvenstveno je smatrana naseljem siromašne, radničke klase koja je živjela u malim kućicama, no u zadnjih se četrdeset godina taj karakter radničke klase značajno mijenja te Trešnjevka postaje kvart suprostavljenih tendencija. Izvorne, seljačke kuće s velikim dvorištima sada su zbijene novijim stambenim zgradama. Brojni ljudi, posebice studenti, koji dolaze živjeti u Zagrebu počinju svoj novi život upravo u ovome području. Poznati dijelovi koji čine Trešnjevku su povijesna naselja i prostori koji imaju svoje vlastite identitete: Horvati, Jarun, Knežija, Ljubljanica, Prečko, Remiza, Rudeš, Srednjaci, Staglišće, Stara Trešnjevka, Voltino i Vrbani.

 

UMJETNOST I KULTURA

Stara Trešnjevka definitivno je dio najviše opijen nostalgijom, dio u kojem se osjeća puls prošlih vremena. Tu je 1891. godine izgrađena prva tramvajska linija sa skladištem za tramvaje. Danas na tom istom mjestu stoji Tehnički muzej Nikola Tesla izgrađen 1954. godine, koji u svojoj postavi broji nekoliko tisuća predmeta tipičnih za industrijsku eru 19. i 20. stoljeća. Tu su sagrađene i mnoge tvornice koje su se s godinama zatvorile ili promijenile poslovanje, ali jedna od njih i danas stoji ponosno od 1921. godine – svjetski poznati Končar. U srcu Stare Trešnjevke prvi je centar u Hrvatskoj koji je ušao u Europsku mrežu kulturnih centara: Centar za kulturu Trešnjevka. Ova javna sociokulturna ustanova pruža programe usmjerene na obrazovanje u umjetnosti i kulturi, kao i na one koji unapređuju stvaralačke potencijale, umjetničko izražavanje i cjeloživotno učenje. U neposrednoj blizini uzdiže se 35 metara visok zvonik crkve Sv. Josipa izgrađene 1937. godine. Ovdje su se našle još dvije veličanstvene crkve – Crkva Marije Pomoćnice na Knežiji i zavjetna Crkva Svete Mati Slobode na Jarunu. Trešnjevka možda nije kvart poznat po umjetnosti, ali je upravo njeno otkrivanje na neočekivanim mjestima ono što Trešnjevci daje pravi šarm, poput mnogih galerija, knjižnica i kipova poznatih Hrvata. Posjetite Galeriju Modulor i svakako odvedite svoje najmlađe u kazalište Trešnja, nezaobilaznu postaju na putu odrastanja svakog mališana iz Zagreba i šire.

 

REKREACIJA I SLOBODNO VRIJEME

Kažu kako je Trešnjevka jedna od “najsportskijih” četvrti u Zagrebu, što je rezultat velikog broja sportskih objekata i lokacije Jarunskog jezera. Na području Jaruna su športski tereni za športaše i rekreativce, klubovi veslača, kajakaša i kanuista, jedriličari, daskaši i – ribiči. Postoji i skate park, tereni za odbojku u pijesku, park skulptura. Manje je poznato da je Trešnjevka jedna od vodećih četvrti grada kada je o kuglanju riječ i dom čak 7 kuglana. NK Zagreb dugi je niz godina drugi najjači i najpoznatiji zagrebački nogometni klub (nakon NK Dinamo) i daleko najpoznatiji trešnjevački nogometni klub. Utakmice NK Zagreba održavaju se na stadionu u Kranjčevićevoj ulici, koji se nerijetko pretvara u mjesto nezaboravnih koncetara poznatih glazbenih izvođača. Dom sportova je kompleks sportskih dvorana koje se koriste za klizanje na ledu, hokej, košarku, nogometne utakmice, koncerte itd. Ovdje se također nalazi košarkaška dvorana Dražen Petrović – unutarnja sportska dvorana u kojoj košarkaški klub KK Cibona igra svoje domaće utakmice, gdje je i Memorijalni centar Dražen Petrović. Premda zelenilo nije prva stvar koja asocira na Trešnjevku, zadržana je velika količina zelenog prostora sa stablima trešanja, po čemu je Trešnjevka i dobila svoje ime. Sa svojim prijateljskim i mirnim ugođajem, ovaj je kvart tokom vremena inspirirao mnoge pjesnike koji svojim stihovima povezuju Trešnjevku s ljubavi, užitkom i opuštanjem.

 

ŽIVOTNI STIL I GASTRONOMIJA

Dva se fakulteta nalaze na Trešnjevci – Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Tehničko veleučilište Zagreb, kao i dva studentska doma nazvana po Stjepanu Radiću i Anti Starčeviću. Jedan od najznačajnijih javnih prostora na Trešnjevci zasigurno je Trešnjevački plac, otvoren 1930. godine, u znatno manjem kapacitetu negoli je danas. Ovo je užurbano mjesto ispunjeno štandovima s domaćim proizvodima, postolarskim i bravarskim radnjama te raznovrsnom jeftinom odjećom. Ovdje prevladavaju industrijska arhitektura i stara boćališta, većinom već obrasla travom. Za ljubitelje kupovine tu je mnoštvo malih second-hand i vintage prodavaonica koji prolaze Tratinskom ulicom preko Ozaljske do Ljubljanice. Na mjestima kao što je Free Bird Shop lako ćete pronaći omiljene gramofonske ploče. Posipana malim buticima i trgovinama u obiteljskom vlasništvu, Trešnjevka je vrlo živahna i opuštena. Za dobru šalicu kave ili ukusnu tortu trebali biste posjetiti Jiggy bar, Tesla Smart bar, slastičarnicu Magnolia, Choco cafe i jedan od najstarijih, Meli. Svakako posjetite Pizzeriu Purger, koja je među prvima 1980-ih otvorila svoja vrata i još uvijek radi. Ako volite domaću atmosferu i hranu, restorani Stari kotač i Kod dede na Prečkom su neophodni. Ljubitelji mesa i oni koji žude za začinjenijom hranom trebali bi svakako naći vremena za posjetiti ukusnu kuću rebara, R&B Food. Za dobar noćni provod pokušajte otići u Vintage Industrial bar na Savskoj cesti ili u jedan od brojnih noćnih barova i klubova širom Jarunskog jezera.