Šalata

Šalata se smatra stambenom četvrti više klase, smještena na blagim padinama Medvednice između Donjeg grada na jugu i Maksimira na istoku. U davnim vremenima selo gdje su seljaci uzgajali stoku i povrće, svoj je današnji naziv dobila po zelenoj salati koju je dao saditi biskup Galjuf kako bi nahranio umirovljene svećenike i učenike. Zbog veće nadmorske visine u odnosu na centar, Šalata je veličana zbog divnih pogleda koji se s nje prostiru, a zbog blizine starih dijelova grada i današnjeg centra, cijene nekretnina na Šalati dosežu veću cijenu u odnosu na neke druge kvartove pa je upravo taj dio postao dom mnogih utjecajnih osoba sa hrvatske političke, glazbene i sportske scene. Zbog svoje reputacije, Šalata je također dom brojnih ambasada već dulje vrijeme. Danas se taj kvart primarno sastoji od obiteljskih kuća, divnih starih vila u žutim fasadama te manjih urbanih vila sa 3-4 stana.

UMJETNOST I KULTURA

Šalata se smatra obrazovnim i znanstvenim dijelom Zagreba, jer osim škola i fakulteta, dom je Instituta Ruđer Bošković koji se nalazi na Bijeničkoj cesti, kao i još jednog eminentnog instituta – Hrvatskog institiuta za istraživanje mozga, lociranog u podnožju bolnice Šalata u Mesićevoj ulici. Uhvati li Vas želja da pogledate dobru predstavu, na Šalati se nalaze 2 privatna kazališta: Mala scena na križanju Grškovićeve ulice i Medveščaka, te Žar ptica u sjevernome dijelu Bijeničke ceste. U tom se dijelu nalazi i mjesto koje turisti masovno posjećuju – najveće groblje u Zagrebu, Mirogoj, velebno djelo arhitekta Hermanna Bollea. Upravo je Bolle odgovoran za dizajn divnih arkada, a osim toga, groblje se može podičiti i brojnim skulpturama renomiranih hrvatskih kipara.

REKREACIJA I SLOBODNO VRIJEME

ŠRC Šalata (sportsko-rekreacijski centar) nudi pregršt sportskih sadržaja – javne bazene, teniske i košarkaše terene, te vanjsko nogometno igralište koje se s prvim pahuljama pretvara u klizalište. Osim bazena i terena, centar raspolaže teretanom i fitnes dvoranom. Športsko društvo Medveščak, koje broji 15 sportskih klubova s područja hokeja na ledu, košarke, plivanja, rukometa, vaterpola i tenisa također ima svoje sjedište na Šalati. Kada se umorite od vježbanja, prošećite i opustite se u botaničkom vrtu „Fran Kušan“ koji je u vlasništvu Farmaceutsko-biokemijskog Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Vrt se nalazi pri dnu mirne Schrottove ulice, i iako se prostire na tek 24,000 m2, sadrži preko 2.000 biljnih vrsta vrijednih vidjeti.

ŽIVOTNI STIL I GASTRONOMIJA

Smještena na nježnim obroncima okruženima zelenilom i smatrana obrazovnim centrom Zagreba, Šalata je idealna za obiteljski život. Tu se nalaze 18.Gimnazija, Nadbiskupska klasična gimnazija, Prirodoslovno-matematički fakultet (odsjeci matematike, fizike, geofizike, geologije i kemije) te Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Tokom ljetnih mjeseci klizalište na ŠRC Šalati postaje koncertni prostor gdje nastupaju pjevači i bandovi svjetskoga glasa i gdje se održava Šalata Open Air Festival. Unutar ŠRC-a postoji nekoliko popularnih kafića gdje se možete osvježiti pićem. Krenete li se spuštati po Grškovićevoj ulici, možete probati jednu od najboljih pizza u gradu – Pizza kod Žaca; kušati tradicionalnu kuhinju Kod Pere; odličan roštilj u Ferenčini i sve to zasladiti slasnim komadom iz Torte i to u Babonićevoj ulici.