Poslovne zone

Zagreb je važan međunarodni trgovački i poslovni centar te prometna raskrsnica srednje i istočne Europe. Grad poznat po raznovrsnom gospodarstvu, visokoj kvaliteti života, dobrim prometnim vezama, koncentraciji industrije te znanstvenim i istraživačkim institucijama, temelj je gospodarskog položaja Hrvatske. Gotovo sve najveće hrvatske tvrtke, kao i podružnice mnogih međunarodnih tvrtki imaju svoje sjedište ovdje. U novije vrijeme poslovne zone spontano se razvijaju na periferiji grada ili na mjestima gdje još postoje neizgrađeni, veći zemljišni prostori. Tako su stvorene poslovne zone: Buzin, Jankomir, Stupnik, Lučko. Gradska je skupština 2000. godine odobrila novi plan izgradnje koji je omogućio izgradnju mnogih nebodera u Zagrebu, kao što su Almeria Tower, Eurotower, HOTO Tower, Zagrebtower, Sky Office Tower i najviši neboder u državi – VMD Strojarska.

STROJARSKA POSLOVNI CENTAR

Naziva VMD Kvart, ovaj poslovni centar nalazi se u neposrednoj blizini glavnog autobusnog kolodvora i sastoji se od šest zgrada od kojih su dva nebodera. Zgrada A ima 13 katova, a glavna zgrada B 25 katova i visoka je 96 m. Svaki kat je površine cca. 700 m2 i može sadržavati tri odvojena poslovna prostora. Izgrađene 2014. godine, te kvalitetne zgrade nude izvrsnu poslovnu okolinu i popratne sadržaje kao što su restoran, vrtić, trgovina, teretana, konferencijska dvorana, kafić, praonica rublja, praonica automobila itd.

POSLOVNA ZONA RADNIČKA

Brzo rastuća poslovna četvrt koja je tijekom proteklog desetljeća prošla kroz fazu umorne industrijske zone do dinamičnog poslovnog, trgovačkog i zabavnog centra. Također, to je nova elitna stambena lokacija, cijenama ravnopravna s najatraktivnijim lokacijama u gradu. Dobro je povezana s glavnim prometnim linijama i sustavima sa brzim pristupom međunarodnoj zračnoj luci, kao i autocestama do Slovenije i Austrije na zapadu i Srbije na istoku. Ovdje su Green Gold, Centar Grand, Centar 2000, Almeria, Zagrebtower, Romeo i Julia te mnogi supermarketi, restorani i barovi.

POSLOVNA ZONA JANKOMIR

Smješteno u zapadnom dijelu Zagreba između Zagrebačke Avenije i Aleje Bolonje, ovo poslovno i trgovačko područje još je davnih dana bilo jedno od najznačajnijih industrijskih zona u gradu. Tu su sagrađene mnoge velike i važne tvrtke, koje danas zamjenjuje sve veći broj manjih, privatnih. Zbog vrlo dobre prometne pristupačnosti, među nekoliko maloprodajnih lanaca poput Lidl-a, Kika, Pevec-a, Bauhaus-a, Metro-a izgrađeni su i trgovački centri King Cross i City Centre One. Skriveni dragulj Jankomira uredska je zgrada Škorpikova s očaravajućom arhitekturom. Ukupna rentabilna površina od 2.600 m2 raspoređenih na pet etaža, a nudi moderan i fleksibilan uredski prostor omotan u  impresivnu staklenu fasadu.

POSLOVNA ZONA MIRAMARSKA

Poslovna zona u samom središtu grada koja je dom mnogim važnim hrvatskim tvrtkama, međunarodnim korporacijama, državnim institucijama, veleposlanstvima, bankama, osiguravajućim društvima, hotelima i restoranima. Ovdje su poslovne zgrade s uredima za najam poput Business Center International, Eurotower, Eurocenter, Zagrepčanka, Hoto Tower… Njemačko i Britansko veleposlanstvo također se nalaze na ovom području.

POSLOVNA ZONA BUZIN

Buzin je gradska četvrt u južnom dijelu Novog Zagreba, uz cestu koja vodi do zračne luke.
Izgradnja poslovne zone započela je sredinom 90-ih, a nakon izgradnje zgrade veleposlanstva SAD-a 2003. godine, razvoj Buzina se ubrzao. U poslovnoj četvrti Buzin smjestio se niz međunarodnih tvrtki te su izgrađene nove poslovne zgrade, što potvrđuje činjenicu stvaranja novog i dinamičnog poslovnog centra grada Zagreba.