Pantovčak

Pantovčak, naselje u kojem Predsjednica Republike Hrvatske ima svoj ured, mirna je rezidencijalna ulica koja se penje od Britanskog trga do Gornjeg Prekrižja. Smatra se elitnim dijelom grada sa mnoštvom luksuznih kuća, stanova i rezidencija stranih diplomatskih predstavništava u Hrvatskoj, a daleko je najpoznatija po tome što su ovdje, unutar prostranog i hortikulturnog dizajna park šume Pantovčak, smješteni Predsjednički dvori. Kvart Pantovčak obuhvaća Hercegovačku ulicu, Bosansku ulicu, Kozarčevu ulicu, Goljak, kao i divna, zelena područja Zelengaja i Kraljevca.

UMJETNOST I KULTURA

Svoje ime Pantovčak može zahvaliti svom obliku koji podsjeća na krivudav puteljak nalik dugoj vrpci. U zelenilu šuma i parkova koji ga okružuju, skrivaju se veličanstvene stare vile. Najpoznatije od njih svakako su Vila Zagorje i Vila Prekrižje, koje povezane susjednim vrtovima, čine prostor Predsjedničkih dvora – službeni ured Predsjednice Republike Hrvatske. Glavna zgrada, Vila Zagorje, sagrađena je 1964. kao rezidencija Josipa Broza Tita, no zbog nedostatka uredskog dijela 1994.godine dograđen je administrativni dio sa pratećim sadržajima. Vila Prekrižje, sagrađena 1942.na Gornjem Prekrižju, služi za potrebe držanja službenih prijema, poslovnih sastanaka i formalnih ručkova. U njenoj neposrednoj blizini leži zemljište na kojem je davnih dana ponosno stajala Vila Weiss, stradala u požaru. Na križanju ulica Pantovčak i Hercegovačke postoji župna crkva novijeg datuma, nazvana po Svetom Kvirinu, biskupu i mučeniku iz Siska.

REKREACIJA I SLOBODNO VRIJEME

Na samome početku ulice Pantovčak, Britanski trg nudi mnoštvo malih i ugodnih kafića te tržnicu punu domaćih delicija koja se nedjeljom pretvara u pravi sajam antikviteta i najrazličitijih ukrasa. Posjetite Muzej Iluzija, u kojem ništa nije onako kakvim se čini. Donji dijelovi Pantovčaka i Zelengaja puni su malih parkova gdje se djeca mogu igrati. Gornji su dijelovi brdoviti i šumoviti – park šuma gdje je Ured Predsjednice proteže se na 95 hektara površine te obuhvaća dijelove nekadašnjih naselja: Gornje i Donje Prekrižje, Vrhovec, Jelenovac i Pantovčak. Većina tog područja obrasla je šuma sa drvećima i niskom vegetacijom koja je dom nizu ugroženih i zaštićenih vrsta kao što su jelen lopatar, košuta, srna, muflon, vjeverica, lisica i paun.

ŽIVOTNI STIL I GASTRONOMIJA

Na Pantovčak se lako može doći jer je Britanski trg udaljen svega 10 minuta hoda od glavnog gradskog trga, ili 2 tramvajske stanice. Gornji su dijelovi dostupni autom ili autobusom koji često prometuje. U blizini crkve Sv.Kvirina nalazi se Osnovna škola Pantovčak i nekoliko trgovina, a obavijenost zelenilom i tišinom čini taj dio idealnim za miran, obiteljski život. Svi kafići, restorani i bistroi smješteni su odmah dolje na Ilici.