Maksimir

Naziv Maksimir odnosi se na nekoliko stvari: to je jedna od zagrebačkih četvrti, stadion NK Dinama, park i Zoološki vrt koji je uklopljen u dio parka. Lociran u istočnom centralnom dijelu grada, Maksimir je primarno bio park. Osnovan 1787. godine na rubu grada, bio je to prvi veliki javni park u sjevero-istočnoj Europi nazvan po biskupu Maksimilijanu Vrhovcu. Danas je okružen drugim gradskim kvartovima i nudi veliki izbor obiteljskih kuća i urbanih vila. Dio smješten oko Maksimirske ulice područje je guste komercijalne i stambene namjene, dok je sjeverniji dio brdovit, rezidencijalan i bez visokih zgrada. Dobro poznati dijelovi maksimirskog područja su: Srebrnjak, Laščina, Ravnice, Rebar, Oboj, Bukovac sa Gornjim Bukovcem te posebno Remete. Voljen zbog svog zelenila i blizine centra grada, Maksimir je zasigurno jedan od najpopularnijih stambenih dijelova grada vrlo prigodan za obitelji, ali i studente zbog velikog broja fakulteta i škola koje su ovdje našle svoje mjesto.

UMJETNOST I KULTURA

Najstariji park u Zagrebu dio je gradskog kulturnog nasljeđa zajedno sa biljnim i životinjskih svijetom te povijesnim spomenicima koje krije. Dok šećete, otkrit ćete Švicarsku kuću u stiliziranoj rustikalnoj arhitekturi, Paviljon Jeka – jedini preostali od deset sličnih paviljona koji su tokom 19.stoljeća bili smješteni u park, kapelicu Svetog Jurja, te najistaknutije mjesto i središte iz kojeg se sijeku putevi i koje okuplja glavne znamenitosti parka – Vidikovac, često zvan „Kiosk“. U Remetama, srednjovjekovnome selu, nalazi se Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije izgrađena u 12.stoljeću od Pavlina, prema važnosti drugo marijansko svetište u centralnoj Hrvatskoj. Duž Maksimirske ceste, stare obrtničke radnje i brojne vile s potpisom najcjenjenijih arhitekata, s daškom nekadašnje elegancije grčevito čuvaju tragove svog nekadašnjeg sjaja i odolijevaju zubu vremena koji ih je stigao.

REKREACIJA I SLOBODNO VRIJEME

Nema potrebe za nabrajanjem svih aktivnosti kojima se možete baviti na području kao što je Maksimir – šetnja uz jezera u parku, trčanje, čitanje dobre knjige u sjeni stabala, posjet Zoološkom vrtu ili piknik na travi – na vama je da odaberete. Zagrebački Zoološki vrt pripada južnom teritoriju parka i dom je 2,225 životinja koje čine 275 vrsta, uključujući snježnog leoparda, crvenu pandu, okapije, Adaks antilopu, sabljorogog oriksa, sjeverno-kineskog leoparda, običnu čimpanzu, Dijana majmune, europskog bizona, patuljstog vodenkonja i baktrijsku devu. Na 1 km od parka nalazi se Teniski centar Maksimir. Za ljubitelje nogometa tu je maksimirski stadion koji često ugošćuje domaće i međunarodne klubove, ali i mjesto gdje se održavaju veliki rock koncerti.

ŽIVOTNI STIL I GASTRONOMIJA

U maksimirskom se parku održavaju brojni kulturno – umjetnički i društveni događaji, posebice ljeti. Tokom vikenda, na vidikovcu s kafićem uvijek se traži mjesto više, no usprkos gužvi, park svojim čarima održava romantičnu atmosferu. Ako nakon šetnje ogladnite, postoji nekoliko odličnih restorana i pizzerija u ovome dijelu grada: Skender i Pizz’up u Remetama, Steak house Opatija na Bukovačkoj cesti, Dukasa, Ab Ovo i Konoba Dida blizu Maksimirske ceste, te mjesto koje njeguje duh starog Zagreba – Pod mirnim krovom. Za one slatkog zuba, na Ravnicama se smjestila najstarija tvornica čokolade u jugoistočnoj Europi, Kraš, a nakon što okusite najbolje slatkiše u regiji, sjednite pod hladovinu drveća i popijte šalicu kave u Dvorištu ili Park cafe-u.