Ksaver

Podno Zagrebačke gore, uz gornji dio doline potoka Medveščak smjestilo se naselje Ksaver. Od Jurjevske ulice na zapadu, kaskadno se spušta do Gupčeve zvijezde na istoku. Prvi puta spomenut 1647., svoje ime duguje Isusovcima koji su u čast Sv.Franji Ksaverskom svoj ljetnikovac na Medveščaku nazvali upravo Ksaver. Stanovnicima Ksavera na usluzi je jedna od dvije uspinjače u gradu Zagrebu, koju su zbog položaja ovog naselja i težeg uspona na brdo, s veseljem dočekali.

UMJETNOST I KULTURA

Nekada su zagrebački Isusovci u tom dijelu grada imali svoj mlin i podigli glasovito proštenište Sv.Franji Ksaverskom – procesije su prolazile od Gradeca, preko Kaptola i stizale do Ksavera. Danas je na tom mjestu crkva u sklopu istoimenog samostana okružena perivojem Sv.Franje Ksaverskog koji je jedan od najstarijih objekata parkovne arhitekture u Zagrebu. Samostan ima knjižnicu koja broji 14.000 naslova. Na sjeverni dio perivoja nadovezuje se drugi – Mallinov park koji krije dva golema stabla sekvoje posađena prije više od 150 godina. U Mallinovoj ulici smjestila se Kuća Šenoa – sinonim za kulturnu baštinu koju su stvorili članovi obitelji proslavljenog Augusta Šenoe.

REKREACIJA I SLOBODNO VRIJEME

Mallinov park idealno je mjesto za šetnju i odmor pod najstarijim stablom sekvoje u gradu. Iza Jurjevske ulice, prema Tuškancu, smjestilo se poznato izletište i sanjkalište Cmrok. Osim dugih šetnji u sjeni stabala, na Ksaveru možete pronaći pokoju teretanu, a ljubitelji snookera tu će doći na svoje jer je Ksaver dom prvog pravog snooker kluba u Hrvatskoj naziva Pot.

ŽIVOTNI STIL I GASTRONOMIJA

Ksaver nudi život blizu centra grada, ali dalje od gradske vreve. Vrlo je dobro povezan javnim prijevozom. Na Ksaveru su svoj dom našli Ministarstvo zdravlja, Institut za medicinska istraživanja, Državna uprava za zaštitu i spašavanje te nekoliko priznatih poliklinika. Iako Ksaver nije gastronomski razvikan, ipak možete naići na moderan spoj hrane, pića i hedonizma u Apetitu ili na odličan roštilj u Food pointu na samoj granici s Mlinovima. Nakon dobrog jela, žeđ će vam brzo ugasiti domaća craft piva iz Mlinarice.