Podsljeme

Podsljeme je gradska četvrt koja se nalazi u podnožju planine Medvednice, najviša i najudaljenija četvrt u Zagrebu. Cijela je podsljemenska zona vrlo strma pa je urbanizirana samo u najzapadnijim i najjužnijim dijelovima. Ostatak zone pripada Parku prirode Medvednica. Kako je Sljeme najviša točka Medvednice, logično je zašto to područje nosi upravo takvo ime. To je elitni dio Zagreba s visokim cijenama po kvadratnom metru te mnogi tajkuni, političke ličnosti i estradne zvijezde žive upravo ovdje. Tijekom socijalizma ilegalno je izgrađeno mnogo kuća, fokus se preselio sa stepeničastih terasa u doline, te je Podsljeme počelo gubiti funkcionalne značajke sela. Od 1990. jugozapadni dio naseljenog područja s dobrim prometnim vezama s gradom nastanjuje novo stanovništvo koje kupuje stanove u novoizgrađenim “urbanim vilama”. To jugozapadno naseljeno područje postupno je postalo elitno. Nešto niže od starogradske tvrđave Medvedgrad, stoljetna naselja našla su ovdje svoje mjesto: Šestine, Mlinovi, Gračani, Markuševec i Vidovec.

UMJETNOST I KULTURA

Patrijarhalan način života na sunčanim obroncima Medvednice održan je bez velikih promjena sve do 19. stoljeća kada se Zagreb počeo širiti i ta su sela polako uključivana u gradsko područje ostavljajući bogatu nacionalnu baštinu. Najpoznatije povijesno mjesto slikoviti je srednjovjekovni dvorac koji već 8 stoljeća bdije nad Zagrebom – Medvedgrad. Povezan s brojnim mitovima i legendama, intrigira mnoge povjesničare, kao i znatiželjne turiste. Tu se održavaju Srednjovjekovni dani na Medvedgradu i Medvedgradske glazbene večeri. Ispod glavne kula dvorca nalazi se Oltar domovine posvećen hrvatskim vojnicima ubijenim u Domovinskom ratu. U Šestinama postoji još jedan dvorac, manje tajnovit, ali vrlo zanimljiv ovih dana – Kulmerovi dvori, divan arhitektonski kompleks. Župna crkva Sv. Mirka u Šestinama datira iz 1240. godine, a današnji je izgled dobila 1909. godine. U naposrednoj blizini, između 1756. i 1759. godine, sagrađen je župni dvor, a malo dalje Samostan kćeri milosrđa Nazaret.

Na području Mlinova, nazvanom po brojnim mlinovima za mljevenje žita, mala je umjetnička galerija Divila i Folklorno društvo Mlinovi koje povremeno organizira razna kulturna događanja. Stari su Gračani pokazivali predanost Bogu gradnjom kapelica koje se mogu vidjeti na gotovo svakom raskrižju u Gračaninima, uključujući Kapelicu Gračani na Bliznecu, crkvu sv. Mihovila u ulici Isce i crkvu Sv. Petra i Pavla u ulici Bešići.

REKREACIJA I SLOBODNO VRIJEME

Medvednica je zanimljiva velikom broju ljudi koji vole prirodu i traže odmor izvan gradske vreve, osobito tijekom vikenda. Sljeme, najviši vrh, pruža bezbroj mogućnosti – planinarenje, noćno skijanje, sanjkanje i snowboarding za ljubitelje svih dobi i sposobnosti. Snježna pokrivenost na Medvednici je oko 100 dana godišnje, a umjetnim zasnježivanjem, produžuje se sezona za do četiri mjeseca. Priča kaže da postoji skriveno blago u tajnim dvoranama pod Medvedgradom – iako je teško vjerovati istinitosti raznih legendi, nema razloga da ne nastavite s istragom ove poznate tvrđave, njegovih veličanstvenih bedema i tajanstvenih srednjovjekovnih koridora. Sa tvrđave se pruža jedinstven i lijep pogled na Zagreb, posebice noću, dok će ljubitelji umjetnosti biti zapanjeni ranim gotičkim kapelama Sv. Filip i Jakova. Istražite mračno i hladno podzemlje Medvednice – špilju Veternicu, šesta špilja u Hrvatskoj po veličini ili ostanite u podnožju i okušajte se u paintballu.

ŽIVOTNI STIL I GASTRONOMIJA

Samo 15 minuta od centra, iza buke užurbanog grada i dotaknuti povjetarcem s Medvednice, stanovnici Podsljemena pronašli su svoj komadićak raja. Šestine i Mlinove lako su dostupni autobusom, dok u Gračanima osim autobusa vozi i tramvajska linija ravno do tunela Sljeme, gdje počinje pješački uspon na planinu. Mnoge obrazovne ustanove za djecu na ovom su području pronašle svoje mjesto među kojima su: Britanska internacionalna škola u Zagrebu u ulici Dedići, Internacionalni dječji vrtić Drvo znanja u Lovćenskoj, Waldorfski dječji vrtić Šumska vila, Ljetni kamp Korak do znanosti i sportski vrtić Mačak u čizmama u Gračanima, Osnovna škola Šestine i Osnovna škola Gračani. Sljeme je idealno mjesto za izlet i piknik, ali nećete pogriješiti ako kušate domaću hranu spremljenu u nekom od brojnih planinarskih domova: Runolist, Puntijarka, Grofica, Zlatni medvjed, Vidikovac, Grafičar, Lugareva kuća, Pilana Bliznec ili Kraljičin zdenac. Na sjeveru Šestina nalazi se restoran sa čarobnim pogledom zvan Šestinski Lagvić, u Mlinovima ćete se oduševiti pizzom od cjelovitog brašna u Papaveru ili ponudom jednog od najtradicionalnijih restorana u sjevernoj Hrvatskoj – Okrugljak. Treba spomenuti i restorane Puntijarka i Kod debelog u Gračanima, koji također nude brojne domaće delicije.