Črnomerec

Črnomerec

Črnomerec je gradska četvrt koja se smjestila na zapadnom kraju povijesnog Zagreba i pokriva urbani dio uz Ilicu zapadno od Ulice Republike Austrije te stambene četvrti na padinama Medvednice.

Najprije se spominje u 14. stoljeću kao najveće naselje pokraj Zagreba, a zamišljeno je na način da  služi kao industrijski i vojni dio grada. Tu su izgrađene mnoge tvornice i vojarne, zajedno sa prigradskim kućama. Cijelo područje je brdovito, obogaćeno šumama i potocima Kustošak, Veliki potok (Črnomerec), Kuniščak i Jelenovac. Najnaseljeniji je južni dio kvarta koji je u potpunosti urbaniziran i čini dio šireg centra grada. Na sjeveru se još uvijek mogu naći tragovi tradicionalnog seoskog načina života. Gradska četvrt Črnomerec obuhvaća starinska gradska naselja Vrhovec, Jelenovac, Kustošija, Fraterščica, Čukovići, Sveti Duh, Šestinski dol, Lukšić, Mikulići i Bijenik.

UMJETNOST I KULTURA

Najvrjedniji dragulj prošlosti Črnomerca je tvrđava Medvedgrad iznad Lukšića, zajedno sa dobro sačuvanim objektima obrambene kule, jedinstvenom romaničko-gotičkom kapelom sv. Filipa i Jakova, gotičkom palačom i slatkovodnim bunarom koji je omogućio život u tvrđavi. U Mikulićima se možete diviti romantičkom ljetnikovcu u stilu hrama čija je prvotna namjena bila vinski podrum – Vila Pongratz. Obnovljena je 2008. godine i danas je dom  Hrvatskog seljačkog pjevačkog društva Sljeme i dječjeg vrtića. U blizini bolnice Sestara Milosrdnica u Vinogradskoj ulici nalazi se kapela Presvetog Srca, sagrađena 1896. godine, a u ulici Sveti Duh crkva sv. Antuna Padovanskog sa tri zvona i samostanom poziva vjernike na molitvu. Kao što je već spomenuto, na području Črnomerca izgrađene su brojne vojarne. Većina njih dobila je drugačiju funkciju pa u suvremeno vrijeme služe kao tvornice, škole ili ministarstva, a najpoznatija od njih, Rudolfova vojarna izgrađena 1888., danas je pod zaštitom kao spomenik arhitekture. U ulici Vrhovec možete vidjeti djela jednih od najutjecajnijih hrvatskih umjetnika 50-ih i 60-ih godina doniranih od Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter gradu Zagrebu. Idući na jugu do Ilice, dolazite do kazališta Exit, nezavisnog kazališta koje se prvenstveno bavi esencijalnim društvenim temama koje vas potiču na razmišljanje o životnim pitanjima i nakon što se svjetla pozornice ugase.

REKREACIJA I SLOBODNO VRIJEME

Črnomerec je pun prekrasnih parkova nepravedno zanemarenih od većine Zagrepčana, kao što je park Grmoščica u Kustošiji ili tajni vrt između Prešernove, Cankarove i Prilaza baruna Filipovića. Samo prošećite između blokova zgrada i za trenutak dolazite u nestvarno dvorište sa travnjakom, drvećem, stolovima i klupama. Najpopularnija zelena točka naselja je šumski park Jelenovac koji pokriva gotovo 50 hektara prostora i očarava stabalima hrasta, bukve i bagrema. Sa šetalištima i parkiralištem u blizini, ova šuma je savršena za obiteljski piknik. U Kustošiji možete jahati u konjičkom društvu Fala koja promovira rekreativno jahanje i konjičku terapiju kao primarnu metodu rekreacije i rehabilitacije. U Črnomercu se nalaze i mnogi joga, aikido, hrvački, pilates, plesni i karate klubovi.

ŽIVOTNI STIL I GASTRONOMIJA

Kvart je to u kojem kao da možete zaustaviti vrijeme i samo promatrati užurbane mase koje putuju na Zapadni kolodvor. To je mjesto gdje možete osjetiti urbani šik u južnom dijelu i u tišini šetati ulicama sjevernog dijela. Zamišljen kao industrijski dio grada, ovdje su nikle i stasale mnoge važne hrvatske tvornice: Kamensko tekstilna industrija, Tvornica opeke Ciglana Zagreb, Franck tvornica kave, čaja i snack proizvoda, farmaceutska industrija Pliva, Zagrebačka pivovara. Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja ima svoje sjedište na Črnomercu. Ovdje su Tekstilno tehnološki fakultet, Hrvatski vojni studij, Hrvatsko katoličko sveučilište, Međunarodna osnovna škola i niz domaćih osnovnih i srednjih škola. Črnomerec nudi mnoštvo restorana i barova za opuštanje. Domaći hamburgeri i roštilj su neophodni u Paulaner Grill-u.

Za dobru istarsku i kontinentalnu hrvatsku kuhinju, uz utjecaj svih gastronomskih tradicija ovog područja, posjetite restoran Tač. Lorca će vas očarati svojom pizzom, a nakon toga popijte pivo u Pivani, slušajte nastupe domaćih bandova ili posjetite Laubu – višenamjensko mjesto umjetničkog duha gdje se može pogledati sjajna izložba, modnu reviju ili plesati cijelu noć.